Kauniečių aptarnavimo centras
8 800 20000
Kokybės linija
8 800 00111    8 37 490729
Palikite atsiliepimą
kokybe@svara.lt

Atėjus rudeniui, prasideda ir lapų rinkimas

Parkuose, gatvėse, skveruose ir kitose viešosiose erdvėse nukritusius lapus tvarko Kauno švara. Tai atliekame rankiniu ir mechanizuotu būdu. Rankiniu būdu – grėbliais, šluotomis, pūtekliais. Mechanizuotu būdu – specialiomis vakuuminėmis mašinomis, siurbliais.  Surinkti lapai yra nuvežami į žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, esančią Nemajūnų g. 15 A, Kaunas. Iš surinktų lapų gaminamas kompostas, kurį galime vadinti gamtos dovana. Kompostavimas yra vienas efektyviausių atliekų tvarkymo būdų, užtikrinantis žiedinės ekonomikos principų įgyvendinimą. Jis leidžia ne tik saugiai tvarkyti biologiškai skaidžias atliekas, bet ir sugrąžinti vertingas maistines medžiagas į dirvą, pagerinti dirvožemio struktūrą.

Kauno RATC duomenimis, 2023 metais aikštelės priėmė beveik 11,5 tūkst. tonų žaliųjų atliekų, iš kurių, kruopščiai apdorojamos didesnės šakos ir kelmai buvo paversti biokuru, o žolė, lapai, vaisių ir daržovių atliekos bei smulkesnės šakelės – kokybišku  kompostu. 

Neturintiems galimybės gausiai krentančius rudeninius lapus nuvežti žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, esančią Nemajūnų g. 15 A, Kaunas, siūlome palengvinti rudeninius darbus, neturintiems galimybės kompostuoti. Jau ne pirmus metus, daugiabučių namų bendrijoms, individualių namų gyventojams, įmonėms, organizacijoms, teikiame nukritusiems lapams skirtus didmaišius ir jų išvežimo paslaugą.

Pirmuosius didmaišius įsigijome 2019 m. jų buvo apie 300 vnt. Vieno didmaišio talpa yra 1 m3. 2023 m., kaip niekada anksčiau, susilaukėme labai didelio gyventojų susidomėjimo – mieste pastatėme virš 5000 vnt. didmaišių. Nuo š.m. rugsėjo 3 d. jau yra išduota apie tūkstantis didmaišių. Juos gali užsisakyti visi norintys, tai yra fiziniai, juridiniai asmenys, organizacijos, bendrijos ir t.t. Didmaišius galima užsisakyti tel. +370 614 15484 arba el.p. mvs@svara.lt

Mums, miesto tvarką prižiūrinčiai įmonei, rudens arba lapų kritimo sezonas – didelis siekis – pakeisti ne vietoje žaliąsias atliekas paliekančių gyventojų įpročius. Gyventojus, administratorius ir bendrijas, įmones, organizacijas ir kt., kviečiame įsigyti didmaišius, skirtus rudeninių lapų surinkimui.

„Akivaizdu, kad gyventojų susidomėjimas su kiekvienais metais tik auga, todėl tikimės, kad ši iniciatyva šiais metais susilauks dar daugiau dėmesio ir žaliosios atliekos bus tvarkingai surinktos ir atskirtos iš komunalinių atliekų srauto“ – teigia Kauno švaros atstovė.

Nors vis daugiau gyventojų žaliąsias ir kitas atliekas tvarko atsakingai, tačiau pasitaiko nemažai daromų klaidų atliekų rūšiavime. Norime atkreipti gyventojų dėmesį, kaip  tvirtina VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo direktorius – „žaliosios atliekos, išmestos į mišrų atliekų srautą, užima vertingą vietą ir užteršia visą potencialią perdirbimui tinkamą žaliavą – pakuotės tampa nebepatrauklios perdirbėjams“. Taip pat Kauno RATC ekologės teigimu, išmetus žaliąsias atliekas netinkamose vietose, tokiose kaip miškas, ne tik estetiškai sugadinamas kraštovaizdis, bet ir sukeliama biologinė tarša, kuomet yrant atliekoms išsiskiria kenksmingos medžiagos, pavyzdžiui, amoniakas ar metanas. Tai gali pažeisti dirvožemį, užteršti gruntinius vandenis, pakenkti miško ekosistemai ir padidinti ligų plitimo riziką dėl patogenų, esančių atliekose. 

Kauno švaros atstovė antrina, kad juodi polietileniniai maišai, prikimšti lapų, ir lyg niekur palikti bet kur, ne tik apsunkina miesto tvarkymą, bet tai yra viešosios tvarkos nusižengimas. Primename ir tai, kad lapų neužtenka vien tik sugrėbti – juos reikia nuvežti į žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles arba dėti į lapų sudėjimui skirtus „Kauno švara“ didmaišius.

Atliekų tvarkymo taisyklės numato, kad kiekvieno žemės sklypo valdytojas yra atsakingas už atliekų surinkimą, išvežimą ir tvarkymą iš jam priskirto ar priklausančio žemės sklypo. Lapus griežtai draudžiama mesti į komunalinių atliekų ar kitus tam nepritaikytus konteinerius, taip pat palikti polietileniniuose maišuose šalia gatvės, šalia konteinerių, šalikelėse, kitose tam nepritaikytose vietose. Pažeidus šias taisykles galima sulaukti baudos iki 600 €.

Taip pat atkreipiame dėmesį ir prašome gyventojų, užsisakant didmaišius lapų sudėjimui laikytis nustatytos tvarkos. „Nors didmaišiai visada yra išvežami laiku, tačiau jei atsitinka priešingai, tai tik dėl to, kad gyventojai savavališkai pasisavina didmaišius (iš tų klientų, kurie užsisako didmaišius, pagal nustatytą tvarką), todėl bendrovė neturi grįžtamosios informacijos, nežino, kur palikti prikrauti didmaišiai“ – teigia Kauno švaros atstovė.

Lapams skirtus dmaišius galima užsisakyti tel. +370 614 15484 arba el.p. mvs@svara.lt

Prašome gyventojų laikytis atliekų kultūros, elgtis atsakingai ir rūšiuoti atliekas. Tinkamas žaliųjų ir kitų atliekų tvarkymas ne tik padeda išlaikyti tvarką, bet ir prisideda prie aplinkos tausojimo. 

Share on

Pradėkite rašyti ir paspauskite Enter norėdami ieškoti

Shopping Cart